Vrste gorskih koles

Vrste gorskih koles: ali poznate vse?

Ko zavijete v kolesarsko trgovino z namenom, da bi kupili kolo, hitro nastane težava, katerega kupiti. Danes so ponudbe v specializiranih kolesarskih trgovinah zares izjemno pestre, zato je pred nakupom kolesa dobro vedeti, za katere namene ga boste potrebovali. Pogosto se kupuje gorsko kolo, s katerim se lahko odpeljete na priljubljeno vzpetino, se poženete po polju, po neravnih gozdnih stezicah ali urejenih kolesarskih parkih.

Za vsa gorska kolesa je značilno, da so robustna in zato tudi kos najzahtevnejšim obremenitvam. Gorsko kolo takoj prepoznate po širokih gumah z grobim profilom, kar omogoča vožnjo po praktično vseh terenih. Okvirji gorskega kolesa so trpežni in drugačne geometrije kot cestna. Krmilo je ravne oblike in nekoliko dvignjeno navzgor, kolesa pa imajo lahko 26-palčna ali 29-palčna.

Najpogostejši tipi gorskih koles

Obstaja veliko vrst gorskih koles, ki se med seboj razlikujejo predvsem po obliki okvirja, vzmetenju in opremi. V nadaljevanju vam predstavljamo 5 vrst gorskih koles, med katerimi boste po vsej verjetnosti izbirali, ko boste obiskali kolesarsko trgovino.

1. Gorsko kolo z vzmetenjem na sprednjih vilicah (hardtail)

Že tuj naziv »hardtail« pove, da gre v tem primeru za nekoliko tršo obliko kolesa, ki je z vzmetenjem opremljena le na sprednjih vilicah. Takšna gorska kolesa so najpogostejša izbira ljubiteljev gorskega kolesarstva, saj so cenovno dostopnejša in hkrati potrebujejo manj vzdrževanja. Omogočajo lažjo vožnjo v hrib, kljub temu pa se dobro znajdejo tudi pri spustih.

Moško hardtail gorsko kolo Scott Aspect 970 (2022)
Moško hardtail gorsko kolo Scott Aspect 970 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Hardtail gorsko kolo, ki ima vzmetenje le na sprednjih vilicah, se pogosto vozi tudi na dirkah olimpijskega krosa, saj omogoča lažjo vožnjo v hrib, a je hkrati dovolj okretno in stabilno za hiter spust.

2. Polno vzmetena gorska kolesa (full suspension)

Polnovzmetena gorska kolesa imajo blažilce oziroma vzmetenje tako na sprednjih vilicah kot tudi na zadnjem delu kolesa. Vožnja s tem tipom koles je precej udobnejša kot pri hardtail različici.

Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Embolden 29 (2022)
Žensko polnovzmeteno kolo Giant Liv Embolden 29 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Polnovzmetena kolesa so nekoliko težja in dražja, zaradi dvojnega vzmetenja pa zahtevnejša za vzdrževanje. Tudi ta kolesa se pogosto uporabljajo na gorskih dirkah in v olimpijskem krosu.

3. Univerzalno gorsko kolo (all mountain bike)

V tem primeru govorimo o najbolj univerzalnem gorskem kolesu, ki predstavlja neke vrste hibrid med hardtail in full suspension. Oblikovano je na način, da ustreza vsakemu okolju.

Moško all mountain kolo Scott Genius 930 (2022)
Moško all mountain kolo Scott Genius 930 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

To kolo se zelo dobro znajde tako pri vožnji v hrib kot pri spustu v dolino. Gorsko kolo je primerno za vse, ki si želijo udobne vožnje po celodnevnih izletih po hribih in dolinah.

4. Gorsko kolo za spuste (downhill)

Gorska kolesa za spuste so namenjena adrenalinskim doživetjem in noremu spustu s hriba v dolino. V zadnjih letih so spusti s kolesi postali vse priljubljenejši, zato so številna smučišča preuredili v poletne poligone. Nekaj prog za spuste je urejenih tudi v Sloveniji.

Gorsko enduro kolo Specialized Status 160 (2022)
Gorsko enduro kolo Specialized Status 160 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Vzmetenje downhill koles ima veliko hoda za visoke skoke ter hitro vožnjo po razgibanem terenu, čez kamenje in korenine ter druge naravne ali nenaravne ovire. To kolo se uporablja zlasti na tekmovanjih v spustu.

5. Gorsko kolo za vožnjo po blatu in grbinah (dirt/pump track)

Okvir dirt/pump gorskih koles je v primerjavi z ostalimi precej manjši, zato je kolo kot nalašč za zahtevne poligone in pump parke. Manjši okvir pomaga, da je kolo okretno pri skokih ter izvajanju trikov. Primerno je tudi za vožnjo po grbinah in blatu, prav tako pa se dobro obnese na ulici.

Dirt kolo Norco Rampage 1 (2021)
Dirt kolo Norco Rampage 1 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Če ste torej ljubitelj akrobatike, si želite s kolesom izvajati trike in skoke, je to kolo kot nalašč za vas. Z njim se lahko preizkusite tudi na tekmovanju v 4-krosu.

Katero izmed gorskih koles bo pravo za vas?

Izbira gorskih koles je res pestra. Za vsakega ljubitelja se zagotovo najde najustreznejša različica. Naj se vaša izbira začne z brskanjem po spletnih straneh in posveti v specializiranih trgovinah, kjer boste našli veliko informacij o vrstah koles, njihovih karakteristikah in cenah. Končno odločitev naj spremlja zdrava pamet in ne le želja po kolesu, s katerim se boste bohotili.

Pred nakupom se torej posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo v skladu z vašimi željami predlagalo primerno kolo. Vsekakor pa naj vaša odločitev temelji na tem, koliko boste kolo uporabljali, kje ga boste uporabljali in koliko ste zanj pripravljeni odšteti. Zahtevnejše kot ima kolo opremo, dražje je. Ne glede na to, katero kolo si boste izbrali, konec koncev si lep dan naredite sami, s pravo izbiro terena in prijetno družbo.