Kolesarska obutev

Kako pomembna je ustrezna kolesarska obutev?

Kolesarstvo je že mnogo časa več kot zgolj kolo in morda še čelada. Čeprav je to prva oprema, ki pade na pamet, pa je razvoj vse bolj priljubljenega kolesarstva končno populariziral tudi ostalo kolesarsko opremo. Ta pa še zdaleč ni namenjena zgolj sama sebi, ampak dejansko izvira iz potreb športa in na način, da omogoča kar najboljše treninge in končni nastop.

Med prepogosto zanemarjeno opremo sodijo tudi kolesarski čevlji, ki se zelo razlikujejo od večine druge športne obutve, ponujajo pa mnoge koristi, ki bi si jih želel izkoristiti vsak, ki se s kolesarstvom ukvarja resneje od izleta enkrat na leto. Njihova na videz neudobna zasnova namreč omogoča boljši izkoristek energije, večjo osredotočenost na vožnjo, kljub temu pa se mnogi rekreativni kolesarji še vedno sprašujejo, ali je posebna kolesarska obutev res vredna svojega denarja in prinaša dejanske razlike.

Prenos energije z obutve na pedala

Kratek odgovor bi se glasil – da. O razliki pa se je možno prepričati le z razumevanjem načina delovanja in tega, kaj kolesarska obutev sploh je. Ni enotnega modela ali tipa obutve, pač pa se kolesarski čevlji med seboj razlikujejo po namenu, vrsti kolesarjenja in potrebah kolesarjev.

V osnovi so poznani takšni čevlji, ki so podobni običajnim, a so njihovi podplati izdelani iz manj drsečih gum. Tako stopalo ne zdrsi s pedala, kar pomeni manjše nepotrebne odlive moči in energije. Drugi tip kolesarske obutve, ki je širše prepoznan, pa so čevlji, ki se s posebnim sistemom »pripnejo« na pedal. In ravno možnost »vpenjanja« prinaša boljše izkoristke energije.

Kolesarski čevlji Northwave Mistral Plus
Moški kolesarski čevlji Northwave Mistral Plus – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Pri vožnji kolesa z običajnimi športnimi copati se pri poganjanju osredotočate na potiske navzdol in s tem veliko večino dela opravljajo zgolj sprednje stegenske mišice. To vodi v utrujenost teh mišic, čeprav preostale stegenske mišice sploh še niso bile izkoriščene.

Čevlji, ki pa so pripeti na pedala, omogočijo, da vaše noge delujejo neprekinjeno, s potiskanjem navzdol in vlečenjem navzgor, saj sta stopalo in pedal povezana. V prvi vrsti to pomeni razporeditev dela na več mišic, zaradi česar ne pride do preobremenitve zgolj enega dela nog. Na ta način pa se zmanjša napor za posamezne mišice, kar pomeni daljši čas vzdržljivosti in nenazadnje enakomerno razvijanje tudi zadnjih stegenskih mišic.

Stopala vam bodo hvaležna

Če ste morda že brskali za kolesarskimi čevlji, veste, da je njihov podplat zelo trd in tog ter se ne pregiba oziroma ne sledi gibanju stopala. Za hojo to seveda ni primerno, nasprotno pa je za kolesarjenje odlično. Trd podplat namreč nudi stabilno podporo stopalu med poganjanjem.

Naravno se stopalo želi upogniti po obliki pedala in običajna športna ali tekaška obutev mu to tudi omogoča, kar pa ni dobro. Na ta način stopalo teži k nenehnemu krčenju in položaju, ki pogosto rezultira v napetosti ali bolečini v stopalu in celo vodi do krčev, ki so med kolesarjenjem skrajno neprijetni, lahko pa so celo nevarni, saj preusmerjajo pozornost.

Ženski kolesarski čevlji Specialized Torch 2 Road
Ženski kolesarski čevlji Specialized Torch 2 Road – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Nasprotje podplata pa je zgornji del kolesarske obutve, ki je praviloma narejen iz lahkih materialov, ki omogočajo kar se da dober pretok zraka. Kolesarstvo je namreč intenziven šport, ki spodbuja pospešeno potenje, zračnost čevljev pa je pogoj, da bo vlaga vaših stopal odvajana in se ne bo nabirala ter ustvarjala neprijetnih občutkov in glivic ob redni vadbi.

Razlogov za izbiro kolesarske obutve je resnično veliko in se, po domače rečeno, splača. Potrebno pa se je zavedati, da nova obutev zahteva tudi krajše uvajalno obdobje, posebno če se odločite za kolesarske čevlje z vpenjalnim sistemom. Občutek priklenjenosti na pedale bo namreč sprva nenaraven, potrebno se bo tudi priučiti hitrega odpenjanja in pripenjanja, a po nekaj vaje na domačem dvorišču boste lahko svoje kolesarjenje pripeljali na višjo raven.