Tekaški trak za koleno

Ali trak za koleno pri teku dejansko pomaga?

Poškodbe, ki lahko nastanejo pri teku, so najpogosteje posledica napačnega treninga oziroma napačne tekaške tehnike. Tek je lahko tudi predolg, prehiter ali prezgodnji. Dejstvo je, da je za naše telo tek zahtevna vrsta športa. Skorajda ni tekača, ki se v svoji tekaški karieri ne bi tako ali drugače poškodoval. Še najbolj so ogroženi tisti, ki čez teden pridno preživijo v pisarni, nato pa za vikend s tekom pretiravajo.

Vsak tekač začetnik bi se moral najprej soočiti z vsaj nekaj nasveti, kako se zaščititi pred tekaškimi poškodbami. Temeljite priprave na tek so namreč ključen element za zmanjševanje tveganja za poškodbe. Med najpogostejše tekaške težave pa zagotovo sodijo tudi bolečine v kolenu. Teh se lahko le z malo truda in znanja znebi vsak tekač ali še bolje – izogne. Pri tovrstnih bolečinah učinkovito pomagajo različne opornice za koleno, gleženj, kolenski trak in ne nazadnje še grelna stegenjska manšeta.

Pod drobnogled smo tokrat vzeli trak za koleno in poskušali ugotoviti, ali nam pri teku dejansko lahko pomaga.

Tri vrste traku za kolensko oporo

Trakove za kolensko oporo lahko razvrstimo v tri kategorije:

  • kolenska opornica v obliki kompresijskega rokava,
  • patelarna opornica,
  • medialna oziroma lateralna opornica.

Kolenska opornica v obliki kompresijskega rokava tekaču ponuja najnižjo stopnjo podpore. Zanjo se odloča večina tekačev, nadenejo pa si jo tudi preventivno ali tedaj, ko začutijo bolečino v predelu kolena. Ta vrsta opornice predstavlja tesen rokav okoli sklepa, omejuje pa nastajanje otekline ter izboljšuje samopremikanje sklepa v prostoru.

Višjo stopnjo podpore lahko ponudi patelarna opornica. Tekačem pomaga voditi koleno, da se lahko premika bolj naravnost, posledično se razbremeni tetiva. Tovrstni trak za koleno se najpogosteje uporablja pri močnejših bolečinah v kolenu ali pri težavah s tetivo.

Zagotovo najvišjo raven podpore pa ponujajo medialne oziroma lateralne opornice. Vključujejo močne tečajne dele, ki učinkovito preprečujejo udiranje in izpadanje kolena. Uporabne so za zaščito medialnih ter lateralnih kolateralnih vezi, prav tako za zaščito pred zvini in raztrganinami.

Ključni razlogi za nošenje traku za koleno pri teku

Obstajajo natančno trije razlogi, zakaj bi med tekom morali nositi trak za koleno. To so propriocepcija, strukturna podpora in lajšanje bolečin.

In kaj sploh je propriocepcija? To je sposobnost organizma, da lahko zavestno ter podzavestno zaznava položaje delov lastnega telesa v prostoru. Gre za zmes ravnotežja, agilnosti in koordinacije. Njen trening je zlasti uporaben kot preventiva pred poškodbami, ne samo športnimi. Prav tako tudi za izboljšanje učinkovitosti tehnike gibanja. Slednje pa se lahko izkaže tudi kot izboljšanje tekmovalnega rezultata.

Seveda pa tekači takšen medicinski pripomoček pogosto uporabljajo zaradi strukturne podpore. To velja predvsem za tiste, ki okrevajo po poškodbi kolena. Kolenski opornik torej omogoča določeno stopnjo podpore, ki pomaga pri samem okrevanju. Ob tem pa je pomembno poudariti, da takšno medicinsko opremo smete nositi, če vam jo je predpisal strokovnjak.

Kolenska opornica
Kolenske opornice so večinoma elastične in ne ovirajo gibanja.

Nenazadnje pa nošenje kolenskega opornika lahko tekaču doprinese kar nekaj udobja. Predvsem tistim, ki trpijo za kroničnimi bolečinami. Trak za koleno med tekom lahko na precej učinkovit način lajša bolečine.

Trak za koleno ni vedno rešitev

Ne glede na omenjeno, se je treba vendarle zavedati, da opornica ali trak za koleno ne zmore odpraviti prav vseh težav. V nekaterih primerih se za takšen medicinski pripomoček sploh ne bi smeli odločiti, na primer če imate akutno poškodbo ali travmo kolena zaradi padca ali zvina kolena. V tem primeru je najpametneje obiskati zdravnika in se prepričati, ali morda ne gre za kakšno bolj resno poškodbo.

Prav tako trak za koleno ni primerna izbira, če koleno vztrajno oteka, če ga ne zmorete povsem upogniti ali poravnati, če se bolečina še kar naprej stopnjuje. Tudi v teh primerih je več kot dobrodošel posvet z zdravnikom.

Za konec napišimo, da je trak za kolensko oporo lahko dober medicinski pripomoček. Pomaga vam na primer, da vas med tekom koleno ne boli. A če se nanj nenehno zanašate, to v resnici narekuje, da se morate slej ko prej soočiti z zdravnikom ali s fizioterapevtom. V ozadju je namreč zagotovo nek globlji vzrok, ki ga ni smiselno ignorirati.