Porabljene kalorije med kolesarjenjem

Koliko kalorij pokurimo s kolesarjenjem?

Morda ste se že kdaj spraševali, koliko kalorij ste porabili na svoji kolesarski poti. Ali koliko časa bi morali kolesariti, da bi porabili 200 kalorij. Odgovor na tovrstna vprašanja ni preprost. Poraba kalorij med kolesarjenjem je namreč odvisna od tega, kako hitro vozite, kolikšna je vaša teža in na katerem tipu kolesa kolesarite.

Intenzivnost kolesarjenja

Ob zmernem kolesarjenju, brez velikega napora in z enakomernim tempom, je v središču aktivacije vaš aerobni sistem. Na ta način izboljšujete delovanje srčno-žilnega sistema ter pljuč in sprožate učinkovito porabo glukoze. S tem pa zmanjšujete tveganje za razvoj sladkorne bolezni, kar je lahko sicer posledica slabe porabe glukoze. Zmerna intenzivnost zagotavlja dosleden razvoj mišičnih tkiv.

Visoko intenzivno kolesarjenje
Visoko intenzivno kolesarjenje pomeni več napora in s tem večjo porabo kalorij.

Kolesarjenje z večjo intenziteto pa prinaša učinke za vaš anaerobni presnovni sistem. Z večjimi napori boste telo postopoma prilagajali na izdatno porabo energije, ki jo bodo potrebovale vaše mišice. Visokega tempa seveda ni mogoče vzdrževati zelo dolgo, a ga lahko v kolesarjenje vključite s sistemom intervalov. Načeloma velja enačba, da hitrejši tempo pomeni večjo porabo kalorij, ker bo telo naenkrat potrebovalo več energije, kot bi jo za počasnejše delovanje.

Izračun porabe kalorij

Preden se spustimo v specifike različnih kolesarskih tipov in pristopov, je dobro vedeti, da gre pri porabi kalorij vedno le za ocene. Za natančen izračun je namreč vse preveč drobnih dejavnikov. Okvirni izračuni, ki so vam lahko v pomoč, slonijo na MET oziroma metabolnih ekvivalentih. Gre za enoto, ki se uporablja za opisovanje porabe kisika med določeno aktivnostjo. Na liter porabljenega kisika naj bi oseba porabila okoli 5 kalorij, so ocenili na Ameriškem svetu za vadbo. Izračun porabe kalorij se prilagaja glede na težo posameznika ter intenzivnost aktivnosti. Višja kot je intenzivnost, več kisika je pri izvajanju porabljenega.

V pomoč so lahko povprečni izračuni, da za intenzivno kolesarjenje na sobnem kolesu MET znaša približno 8, za gorsko kolesarjenje z večjim nivojem napora pa celo 14. A pri tem je dobro imeti v mislih, da se tudi presnovni procesi posameznikov med seboj lahko precej razlikujejo.

Kolesarjenje na sobnem kolesu

Zanimivo je, da razliko v porabi kalorij prinaša že odločitev, ali boste kolesarili v notranjih ali zunanjih prostorih, pri čemer je v rahli prednosti kolesarjenje na prostem. A vsaka vadba je boljša od nobene in prinaša vrsto prednosti. Kolesarjenje na sobnem oziroma stacionarnem kolesu je tudi pogosta vadba, ki je izvajana v skupinah, kar vas bo morda dodatno motiviralo za redno rekreacijo.

Vadba na sobnem kolesu
Tudi med vadbo na sobnem kolesu lahko pokurite veliko kalorij.

Treba se je zavedati, da lažji posamezniki z zmerno hitrostjo porabijo nekoliko manj kalorij kot njihovi kolegi. Pri polurnem kolesarjenju z 20 kilometri na uro, kolikor predstavlja zmeren tempo, bo oseba z maso nekoliko nad 50 kilogrami porabila okvirno 210 kalorij, oseba s 63 kilogrami pa 50 kalorij več.

Kolesarjenje na prostem

Kljub prednostim stacionarnega kolesarjenja, ki se mu je lažje zavezati v primeru neugodnih vremenskih razmer, kolesarjenje zunaj prinaša zanimivejšo izkušnjo. Poleg okolice in svežega zraka je bolj dinamična tudi sama pot. Vaš napor ne bo ves čas enak, nekaj časa se boste spuščali, pa dvigali po strminah, vijugali po cesti … Dodaten upor bo predstavljal tudi veter.

S kolesarjenjem zunaj boste povprečno porabili nekoliko več kalorij kot v notranjih prostorih. Pri 50 kilogramih 240 kalorij, pri 63 kilogramih skoraj 300 kalorij, pri 75 kilogramih pa kar 355 kalorij, če upoštevamo kombinacijo zmernega polurnega napora. Približno 15 do 20 kalorij več, glede na težo posameznika, pa je porabljenih pri telesno zahtevnejšem, gorskem kolesarjenju. Neenakomeren in pogosto strm teren namreč zahteva več energije telesa.

Kolesarjenje v času nosečnosti

Zmotno je razmišljanje, da se je treba v času nosečnosti kolesarjenju v celoti odpovedati. Morda je smiselno razmisliti o sobnem kolesu, kjer je zagotovljena večja varnost in je tveganje za poškodbe manjše.

Kolesarjenje na sobnem kolesu med nosečnostjo
Zaradi varnosti je med nosečnostjo priporočljivo kolesarjenje na sobnem kolesu.

Kljub koristim, ki jih kolesarjenje z nižjo intenziteto v obdobju nosečnosti prinaša ter včasih celo lajša bolečine v spodnjem delu hrbta, je potrebna dodatna pozornost pri vzdrževanju primerne drže. Ob napredovanju nosečnosti je dobro s spremembami v položaju bokov sproti prilagajati tudi položaj krmila in sedeža na kolesu. Za večje udobje je vredno razmisliti tudi o oblazinjeni podlagi za sedež.

Kolesarjenje v vseh oblikah prinaša vrsto koristi za vaše telo, med njimi je tudi kurjenje kalorij. Za kateri tip kolesa, lokacijo in intenzivnost se boste odločili, pa je odvisno od vaših želja in potreb.