Kolesarske napake

7 najpogostejših napak pri kolesarjenju

Ko pritisnejo prvi spomladanski žarki, se na cestah vse pogosteje pojavljajo kolesarji. Nekateri so dosledni in zavzeto upoštevajo cestno-prometne predpise, spet drugi so na kolesu objestni, neprevidni, brez ustreznih oblačil in obutve, da ne govorimo o spravnosti kolesa.

Večkrat se v medijih pojavljajo opozorila o napakah, ki se pogosto pripetijo in s tem ogrožajo vas in ostale udeležence v prometu. V nadaljevanju navajamo sedem najpogostejših napak pri kolesarjenju, ki jih vsakodnevno lahko opazite na cestah ali drugih površinah. Morda je med njimi katera, ki jo lahko popravite tudi vi.

1. Slaba izbira kolesa

Vsak teren zahteva svojo vrsto kolesa, čeprav se vsi dobro počutimo, če imamo kolo, ki nam je vizualno všeč. Toda, ali je to kolo res ustrezno za vaše vožnje?

Preden se odločite za nakup kolesa, dobro premislite, po katerih terenih boste vozili in za kakšne namene bo vaše kolo. Se boste z njim vozili v službo, boste z njim potovali ali tekmovali? Vse to in še več pomembno vpliva na vrsto kolesa, ki bo s pravo izbiro zagotovo potešilo vaše apetite.

2. Vožnja brez zaščitne čelade

Čeprav je kolesarska čelada zakonsko obvezna za otroke do 18. leta starosti, jo vsak odgovoren kolesar nosi pri vsaki vožnji, ne glede na to, kako dolga bo vožnja. Čelada je lahko ključno varovalo glave v primeru hujše nesreče. Obvaruje vas pred nepopravljivimi poškodbami, včasih celo reši življenje.

3. Nespravno kolo

Nič kaj prijetno ni, če med kolesarjenjem naletimo na okvaro in moramo za to poklicati prevoz. Tako kot vsako vozilo na cesti mora biti brezhibno tudi kolo.

Nespravno kolo
Vožnja z nespravnim kolesom je lahko izjemno nevarna.

Zato je pomembno, da pred začetkom sezone kolo pregledate, ga očistite in odpeljete na servis. Tam bodo opravili generalni servis kolesa in zamenjali dotrajane dele. Pred vsako vožnjo je pomemben tudi pregled napolnjenosti pnevmatik, zavor in prestavnega razmerja.

4. Neupoštevanje cestno-prometnih predpisov

Kolesar je na cesti enakovreden ostalim vozilom, kar pomeni, da vsa pravila enakovredno veljajo tudi zanj. Na kolesu je samozavest vsekakor dobrodošla, a nikakor tista nezdrava, ki se kaže z izsiljevanjem, prečkanjem rdeče luči in vožnjo po nedovoljenih cestah. Z izogibanjem nevarnostim boste v veliki meri poskrbeli za varnost sebe in ostalih udeležencev v prometu.

5. Začetniško pretiravanje

Mnogo kolesarjev začetnikov za kolesarsko opremo zapravi veliko bogastva, saj mislijo, da se bo takšno kolo peljajo kar samo. A žal je to mišljenje napačno. Vsako kolo je potrebno poganjati, tudi električno.

Prava izbira kolesa je sicer pomembna, a bolj pomembno je, da se kolesarjenja lotimo premišljeno in postopoma dvigujemo težavnost. Pretiravanje lahko pripelje do poškodb in težav, ki pestijo kolesarje. Med njimi so najpogostejše bolečine v hrbtu in vratu, odrgnine zaradi padcev, boleča zadnjica, vnetja in sončne opekline.

6. Preveč dodatne prtljage na kolesu

Zagotovo ste že opazili, da so kolesarska oblačila izdelana kot nalašč, da v zadnje žepe spravite nekaj dodatne opreme. A mnogi se na kolesarjenje odpravijo s polnimi torbami in polno odvečne opreme.

Kolesarjenje s prtljago
Če kolesarite z veliko prtljage, bodite še posebej previdni.

Kolesarjenje je šport, ki zahteva precej ravnotežja. Če imate na kolesu in na sebi polno odvečne opreme, je večja možnost, da izgubite ravnotežje ali celo usodno padete.

7. Izčrpavanje in dehidracija

Pri vseh dolgotrajnih športih je poleg sistematičnega treninga pomembna tudi prehrana. Če kolesarite več kot uro in pol, razmislite, kako boste telesu dovajali hranila in tekočino.

Mnogi pogosto razmišljajo le o cilju. A do vsakega je lažje priti, če imaš podporo. Zadosten vnos hranil in tekočine je zelo pomemben pri dolgotrajnem kolesarjenju. Če tega ni, imate lahko velike težave z zdravjem.

Čeprav na prvi pogled kolesarjenje od nas ne zahteva posebnega znanja, pa je v določenih trenutkih prava reakcija lahko odločilna. Če se boste s kolesarjenjem redno ukvarjali, se opremite z dobro opremo, ki bo prijetno vožnjo še obogatila. A ob tem vedite, da se je kolesarskih veščin potrebno naučiti in jih uriti vse življenje.