Otrok na poganjalcu

Zakaj je poganjalec boljši od kolesa s pomožnimi koleščki?

Če smo se sami naučili voziti kolo s pomožnimi koleščki, še ne pomeni, da se morajo na enak način učiti tudi naši otroci. Tehnologija napreduje na vseh področjih, sledijo nove in nove inovacije, ki zadevajo tudi področje kolesarstva in otroških koles.

V zadnjih letih so se – kot odličen pomočnik in prehodni korak na pravo otroško kolo – uveljavili poganjalci. Na videz bi rekli, da gre za igračo, kar do neke mere tudi je, a je poganjalec hkrati tudi najboljša možna vstopna točka v svet kolesarstva. Otrok se z njegovo pomočjo skozi igro nauči voziti kolo kar sam.

In zakaj namesto kolesa s pomožnimi koleščki raje izbrati poganjalca?

Za učenje ravnotežja

Učenje motorike je ključen del razvoja otroka in prav pri vožnji s kolesom pride močno do izraza sposobnost vzdrževanja ravnotežja. Ker otrok na poganjalcu ves čas ohranja stik s tlemi, se počuti varno in samozavestno. To vodi v bolj razigrano uporabo poganjalca, več vijuganja in lovljenja ravnotežja.

Poganjalec Early Rider Charger 12"
Poganjalec Early Rider Charger 12″ – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Na kolesu s pomožnimi koleščki je to precej težje, prisoten pa je tudi nenehen strah pred padcem, kajti vijuganje s tem kolesom nikakor ni enostavno. V resnici lahko otrok s poganjalcem zavije kamorkoli, na običajnem kolesu s pomožnimi koleščki pa je pri tem precej omejen.

Primeren za vse podlage

Če si je s pomožnimi koleščki težko utreti pot na neravnih podlagah, makadamu in podobno, pa je na poganjalcu to precej bolj enostavno. Malček se lahko s poganjalcem zapodi po stranpoteh, ob starših vijuga na sprehodu v naravi ali pa se zabava na dvorišču pred hišo.

Otroški poganjalec Specialized Hotwalk 12
Otroški poganjalec Specialized Hotwalk 12 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

S pomožnimi koleščki je to mnogo težje izvedljivo ali kar nemogoče. Kaj hitro se lahko pripeti tudi kakšna nezgoda s padcem, saj se takšno kolo ob nenadni spremembi smeri nagne v eno stran in otroka dobesedno vrže s sebe.

Precej lažji

Še ena velika prednost poganjalcev je njihova majhna teža. Izdelani so lahko iz lesa, plastične mase ali kovine, a so v večini primerov lažji od svojih večjih »bratrancev«. V resnici govorimo kar o prepolovitvi teže kolesa s pomožnimi koleščki. Verjemite, malček vam bo še kako hvaležen in se bo mnogo raje zavihtel na poganjalca ter z njim užival precej dlje časa.

Poganjalec Dema (roza)
Otroški poganjalec Dema Beep Air LT – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Poganjalec je hkrati učitelj in osebni trener, ki skrbi za hitrejši otrokov razvoj kosti in mišic ter krepitev splošne moči. S svojimi kilogrami se malčki kar težko podajo v boj za obvladovanje klasičnega kolesa, s poganjalca pa bodo nanj prestopili v vrhunski formi, samozavestni in pripravljeni na nove izzive.

Primerni za daljše obdobje

Ena od klasičnih tegob z otroškimi kolesi je seveda strošek za kolo. Ker otrok hitro raste, preraste svoje kolo in znova je potrebna zamenjava. Poganjalci so izdelani na način, da svojemu namenu služijo precej dlje časa in dejansko do takrat, ko je otrok dovolj velik za običajno kolo.

Otroški poganjalec Cruzee 12
Otroški poganjalec Cruzee 12 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Seveda je treba pred nakupom preveriti ponudbo otroških poganjalcev in biti previden pri izboru, a zlahka boste našli poganjalca, ki bo nastavljiv glede na višino otroka in mu bo tako služil več let. Eden izmed najbolj priljubljenih poganjalcev z možnostjo prilagoditve višine je otroški poganjalec Cruzee.

Enostaven prehod na kolo s pedali

Otrok se bo na poganjalcu naučil držati ravnotežje, spoznal se bo z učinkom hitrejše vožnje in pomena zaviranja, čeprav poganjalci običajno nimajo zavor. Ravno zaradi trdega dela z nogami bo tako spoznal različne sile in se jih tudi naučil spoštovati. Prehod na običajno kolo bo precej bolj enostaven in brez motečih pomožnih kolesc. Na ta način bo manj nezgod in slabe volje ob potolčenih kolenih.

Za konec pa velja opomniti še, da je naloga staršev, da otroka izobražujejo o osnovah varne vožnje s kolesom in udeležbe v prometu že v času, ko še sedi na poganjalcu.