Kakovost tekaških čevljev

Kako pomembna je v resnici kakovost tekaških čevljev?

Številni tekači imate tek verjetno zgolj za svoj hobi, saj imate omejen čas za vadbo. Nekateri dve uri na teden, drugi štiri ali več. Torej odvisno, koliko prostega časa ste pripravljeni žrtvovati za tovrstno aktivnost. Tudi zato morate vadbo zastaviti tako, da pri njej kar se da uživate in ste sproščeni.

Vse bolj priljubljen je tudi tek po brezpotjih, kar pa v resnici ni nič novega, saj so to ljudje počeli že davno v preteklosti. V tem primeru je izbira opreme še toliko zahtevnejša. A ne glede na to, po kakšnem terenu najraje in najpogosteje tečete, je ključna tudi izbira kakovostnih čevljev. V nadaljevanju si torej preberite več o tem, kako pomembna je v resnici kakovost tekaških čevljev.

Zakaj so kakovostni čevlji tako nujni?

Dejstvo je, da ima tek veliko koristi za naše zdravje. Povečuje kapaciteto pljuč, pomaga pri izgubi telesne teže, pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in še bi lahko naštevali. Vse naštete koristi pa so posredno odvisne tudi od kakovosti tekaških čevljev.

Tekaški čevlji Hoka One One Clifton 8
Tekaški čevlji Hoka One One Clifton 8 – v trgovinah Extreme Vital

Za kakovostne tekaške copate je značilno, da zagotavljajo učinkovito oblazinjenje sredinskega dela stopala. Slednje vas varuje pred udarci stopal ob tla. Dobra obutev zagotavlja podporo lokom, pomaga pri preprečevanju poškodb, izboljšuje zmogljivost aktivnosti, poskrbi za zmanjševanje obremenitve gležnjev, pet in prstov.

Kvalitetna tekaška obutev pomaga preprečevati oziroma zmanjševati tudi bolečine v hrbtu, kolkih in kolenih. Prav tako pomaga pri preprečevanju nastanka tendonitisa, bolečin v sklepih ter stresnih zlomov.

Miti o tekaških copatih

Kot smo ugotovili, so kakovostni tekaški copati ključnega pomena za vsakega tekača in njegovo telo. Kljub temu pa slednje še zdaleč ne pomeni, da je čisto vse, kar slišite o tej tekaški obutvi, res. Preden se lotite nakupa, preverite, ali je vse, kar ste uspeli prebrati v povezavi s kakovostno obutvijo za tek, sploh res.

Tu je le nekaj mitov, na katere bodite še posebej pozorni:

  • Nekatere blagovne znamke ponujajo tekaške čevlje, ki vam pomagajo teči hitreje.
  • Edina razlika med ženskimi in moškimi čevlji za tek je v barvi in dizajnu.
  • Lažja tekaška obutev je hitrejša.

Najboljša zaščita in varnost za tekača

Medtem ko kolesarjem veliko mero varnosti prinaša kakovostna kolesarska čelada, nogometašem ščitniki za kolena, tekačem to omogočajo kakovostni čevlji. Slednje imejte vedno v mislih, ko izbirate obutev za nove izzive v teku.

Trail tekaški čevlji Dynafit Ultra 50 GTX
Trail tekaški čevlji Dynafit Ultra 50 GTX – v trgovinah Extreme Vital

Daleč najbolje pa je, da vam pri izbiri primernega para tekaških čevljev pomaga izkušen ter strokovno podkovan prodajalec. Ta bi vam vsekakor moral svetovati, da preizkusite čim več različnih modelov različnih blagovnih znamk.

Naj za konec dodamo še, da se pri nakupu tekaške obutve ne izplača varčevati. Cenovno zelo ugodni in s tem po vsej verjetnosti nekakovostni čevlji za tek ne bodo zdržali prav dolgo, še mnogo huje pa je, da vam bodo povzročali težave. Ali se v njih med tekom ne boste dobro počutili ali pa boste po nekaj tekih občutili bolečine v stopalih, gležnjih, pokostnici ali kje drugje.

Preberite tudi: 9 napak pri izbiri tekaških čevljev