Otrok na kolesu

Kako otroka navdušiti za kolesarjenje?

Najprej se posvetimo vprašanju, zakaj otroka sploh navdušiti za kolesarjenje. Ker gre za zdrav in zabaven način preživljanja prostega časa in ker bo v življenju kolo zagotovo potreboval. Obenem se bo lahko pridružil staršem in prijateljem na zabavnih avanturah.

Kolo je transportno sredstvo, ki v veliki meri pomeni tudi zabavno preživljanje časa. Na kolesu bo otrok pridobival prepotrebno samozavest, krepil mišice in srce ter razvijal motorične spretnosti in občutek za prostor. Seveda pa je treba otroka najprej naučiti voziti kolo.

Začetki na kolesu

V prvi vrsti je dobro poskrbeti za to, da bo učenje vožnje s kolesom za otroka zabavna in ne travmatična izkušnja. Sami smo v otroštvu nekajkrat padli, dobili modrice in odrgnine ter boleča kolena, preden smo znali samostojno voziti kolo. Danes za kaj takšnega ni potrebe.

Otroški poganjalec Cruzee 12 (črn)
Otroški poganjalec Cruzee 12 v črni barvi – Extreme Vital

Na trgu obstaja kar nekaj različnih poganjalcev, s katerimi se otrok seznani s kolesom na način, kot si sam želi. Njegove noge bodo ves čas v stiku s tlemi, kljub temu pa bo osvojil potrebne veščine ravnotežja, ki mu bodo še kako koristile ob prehodu na pravo kolo s pedali. Na voljo so tudi nastavljivi poganjalci, ki lahko otroku služijo nekaj let.

Preberite tudi: 3 napake pri privajanju otroka na poganjalec

Skok na pravo kolo

Ob prehodu na pravo kolo se pogosto zgodi, da se otrok ne želi voziti kaj preveč daleč. Tarna, da je utrujen, in kaže nejevoljo. Da bi otroka čim večkrat spravili na kolo, si lahko pomagate z različnimi ukanami, ki mu bodo dejansko všeč. Sedite na kolo skupaj z njim in se odpeljite v naravo. Ustavita se kje blizu gozda, utrgajta kakšno šibo ali palico, pretvarjata se, da je meč, morda čarovniška palica.

Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed (2022)
Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed – Extreme Vital

Dodajanje domišljijske zgodbe ima velik vpliv na otrokovo voljo in precej raje si bo naslednjič nadel čelado ter se podal novim dogodivščinam naproti. Če ste te sreče, da živite v okolju, kjer je veliko otrok in na voljo dovolj varnih površin za kolesarjenje, se bo otrok rade volje zapeljal s kolesom tudi sam od sebe.

Udeležita se tekmovanja

Slovenci smo narod smučarjev, tekačev, a tudi kolesarjev. Da smo kolesarski narod, dokazujejo mojstri kova Roglič, Pogačar in drugi. Če bo otrok kdaj te junake videl na televiziji, se bo še raje udeležil tekme v živo. Pri nas je kar nekaj prireditev, na katerih vedno poskrbijo tudi za najmlajše.

Gre seveda za tekmovanja, na katerih poražencev ni in prav vsi prejmejo priznanje za svoje kolesarjenje. Otroka boste na ta način navdušili za šport in v njem prebudili zdrav tekmovalen duh, ki mu bo v življenju prišel še kako prav. Le zakaj se ne bi tudi sam vključil v kolesarsko društvo, ko bo dovolj star.

Naučite otroka pomena kolesarjenja

Dobro je, če otroku predate tudi vse informacije, ki sodijo v sklop kolesarjenja. V prvi vrsti se bo na ta način naučil spoštovati osnove cestno prometnih predpisov, kar je ključnega pomena za varno udeležbo v prometu. Tudi kot pešec, ko bo sam hodil v šolo in domov ali se po tej poti peljal s kolesom.

Otroško kolo Giant XTC JR 20" (2023)
Otroško kolo Giant XTC JR 20″ – Extreme Vital

Pomen kolesarjenja mu lahko predstavite tudi skozi prizmo varovanja okolja. Nič izpustov strupenih plinov. Naslednji je skrb za zdravje, ki je s kolesarjenjem seveda v odlični kondiciji. S kolesom tudi hitreje potujemo v mestnih središčih, se izogibamo gneči in veliko prihranimo pri prevozu.

Otrok naj si kolo izbere sam

Kupite svojemu otroku kolo, ki mu je všeč. Dovolite mu, da ga izbere sam. Naj pove, katera barva mu je najbolj všeč, in naj na kolo prilepi nalepko katerega od svojih junakov. Na ta način se bo s kolesom še bolj povezal in se raje povzpel nanj.

Preberite tudi: Kdaj in kje opraviti nakup otroškega kolesa?

Vsekakor poskrbite tudi za otrokovo varnost s kolesarsko čelado. Na kolesu jo nosite tudi vi in mu s tem dajte dober zgled.